השורשים היהודיים בכרתים

הסיפור המעניין של היהודים בכרתים הוא מורכב ועתיק מאוד ובמובן מסוים הוא מאפיין את הסיפור של העולם היהודי כולם וכיצד נוצרו קהילות יהודיות בעולם מאז ומתמיד. אם אתם מזמינים לכם חופשה בכרתים בקרוב כדאי ללכת לבקר באתרים היהודיים באי וללמוד יותר על קהילה עתיקה ומרתקת זו. מתברר שהיא עתיקה לא פחות מקהילות אחרות ברחבי העולם ובעיקר במזרח ומתקשרת ישירות למסורות עתיקות על מוצא היהודים משבטים מסוימים ולתקופת בית ראשון. הקהילה העתיקה זאת משמרת הרבה מאוד מקורות מידע שיש לנו בכלל על היהדות מימי בית ראשון ולכן היא גן עדן לחוקרים שמחפשים כמה שיותר עדויות ומקורות ראשוניים שמתוארכים אפילו לתקופת בית ראשון והתקופה ההלניסטית.

תולדות קהילת יהודי כרתים

מקורה של יהדות כרתים הוא כמו יהדות יוון בכלל, בתקופה ההלניסטית ובזמן שלטון היוונים באזור ישראל ותקופת בית ראשון. לאחר שהחלו להתפזר ברחבי העולם הגיעו ראשוני יהודי יוון אליה ממצרים, ככל הנראה, ויש אפילו טענות שמוצאם הוא משבט זבולון משום שהיה שבט של יורדי ים והמסעות שערכו ברחבי הים התיכון הובילו אותם למקומות שונים שבהם הקימו קהילות. בתנ"ך יש כמה מקורות שמעידים על קיומם של יהודים בארץ יוון ולכן אנחנו מקבלים לכך ראיה מוצקה מהמקורות שלנו. יש אפילו כתבים יהודיים רבים שמספרים על קשרים בין יהודי יוון לערים יווניות שונות כמו ספרטה ולכן קהילת כרתים העתיקה היא בהחלט מרשימה באילן היוחסין שלה.

תקופת הגזרות הנוצריות והאימפריה העותמאנית

כשלובה בהיסטוריה של העולם העתיק, כמו כל היהודים ברחבי העולם הנוצרי, כל מי שהתעקש להחזיק בדת היהודית למרות הפיכת האימפריה הרומית לנוצרית סבל מגזירות ומרדיפה, ויהודי יוון בכלל וכרתים בפרט אינם שונים מהם. לעומת זאת, התקופה העותמאנית באי כרתים דווקא עזר לה לשגשג והיא כוללת בתולדותיה שמות של רבנים מפורסמים ומדענים כמו הרב יוסף שלמה דלמדיג'ו והרב אברהם אבלגון. עם זאת, האיחוד עם יוון גרם להגירת רוב יהודי כרתים שהתפזרו בין טורקיה למצרים והקהילה הצטמצמה מאוד לכמה מאות.

מה אפשר למצוא כיום בכרתים?

באי כרתים תוכלו למצוא בית כנסת בעיר חאניה ועדויות לקהילה היהודית שחיה בה, למרות שהקהילה עצמה נכחדה לגמרי בשואה. הספינה שבה הוגלו יהודי האי לגרמניה הוטבעה במהלך המלחמה ונותרו ממנה רק שמונה יהודים. היום קיים באי רק בית חב"ד שמשמר חלק מהפעילות היהודית ומהווה מקום מפגש לישראלים שמחפשים חופשה בכרתים עם קצת יידישקייט ועם אוכל כשר ושירותי דת. בית הכנסת "עץ החיים" נמצא בסמטת קונדילאקי (Kondilaki) והוא בכלל היה פעם כנסייה שנבנתה ונוסדה לאחר גירוש ספרד. כשהטורקים כבשו את כרתים הכנסייה נמסרה לקהילה היהודית שהפכה אותה לבית כנסת שנשאר עד היום. הקהילה היהודית של חאניה עתיקה מאוד וקיימת לפי המקורות שברשותנו מאז המאה הרביעית לספירה.

מלחמת העולם השנייה בכרתים

הכיבוש הגרמני של יוון המיט אסון גם על הקהילה היהודית ובית הכנסת עצמו נפגע מההפצצות של המטוסים הגרמניים. מה שנותר נפגע עוד גם ב-1994 ברעידת אדמה ובית הכנסת שוקם במבצע שיקום מיוחד של אדריכל יהודי בשם ניקולס סטברולקיס. הוא גם כתב לקהילה הגדה חדשה לפסח ובזכותו התחדש הפולחן היהודי ושוקם בית הכנסת כולו. מומלץ מאוד לבקר בבית הכנסת ולראות את תוצאות עבודת השיקום שנעשו בקפידה תוך כדי שימור אלמנטים שונים והוספת חדשים. נבנו גג חדש ובימה, ולארון הקודש נוספה פרוכת משוחזרת. הספסלים חדשים לגמרי והדלתות הן מקוריות ושרדו מהתקופה הישנה, ושוקמו. צמוד לבית הכנסת שיקמו את המקווה שמציג פריטים שימושיים שבהם השתמשו הטובלות והוא מלא במים כנדרש על פי ההלכה. עם זאת, אי אפשר לומר שבית הכנסת נשמר כאורתודוקסי והוא אינו מקיים טקסים יהודיים על פי ההלכה ועל פי מה שמוכר לנו כיום.

חופשה בכרתים וחיפוש אחר אתרים יהודיים

בית הכנסת היפה הוא השריד הכמעט יחיד שנותר מהקהילה ויש בו תצוגה של מוצגים מהתקופה ההיא. הוא שרד ושוקם הודות להחלטת קרן המבנים העולמית לשקם אותו כחלק מתכנית לשימור מאה מבנים נבחרים בעולם. בבית הכנסת יש גם בית קברות שבו קבורים מנהיגי הקהילה ורבניה המפורסמים, זאת כתוצאה מסכסוכים מקומיים עם הנוצרים שסירבו להניח ליהודים לעבור עם הגופות לקבורה בבית הקברות היהודי המרכזי בעיר חאניה. הדרך לשם עברה ליד בית הקברות הנוצרי, אזור שנאסר עליהם לעבור בו. ההתנכלויות ליהודים נמשכו עד לפני כמה שנים כאשר חיילים אמריקאים ואנגלים הציתו פעמיים את בית הכנסת, וישראל לא הגיבה על כך כלל.

אתרים יהודיים שנחרבו

מכיוון שאין מודעות או רצון להכיר באופן רשמי בקהילה היהודית שהייתה, לא מדברים עד היום על כך שבית מדרש שהיה שם נחרב ועל חורבותיו וחורבות בית ספר יהודי הוקם בר-קפה סינגוגי. השטח עצמו שייך לקהילה היהודית אבל מתכחש למקורו ולהיסטוריה שלו. מ-284 היהודים שחיו באי כרתים לא נותרו תושבים באי מאז 1941, הגירוש למחנה הריכוז בספינה שטובעה. פסוקים ברורים מן המקרא על קירות המבנה ומקורות נוספים כמו ספרים חיצוניים שהזכירו אותם הם העדים היחידים כיום. כך שאם תזמינו חופשה בכרתים יהיה מעניין לבקר בשרידים אלה ולראות כיצד היום הישראלים הרבים שחיים בכרתים מנהלים אורח חיים יהודי למרות הכל. מלבד בית חב"ד, יש קהילה ישראלית גדולה במסגרת הרילוקיישן של רבים ליוון, קפריסין וכרתים, ואתם עשויים להרגיש שם מאוד בנוח לטייל ולדבר עברית. שמונת יהודי כרתים עלו ארצה וביוון עצמה יש כמה אלפי יהודים שנותרו לאחר הגירוש וההשמדה בזמן השואה והכיבוש הגרמני. רובם נשלחו למחנות וסבלו מגזירות קשות שבוטלו בתקופה המודרנית, יחד עם ניסיון להחזיר מעט מהרכוש ושוויון זכויות מלא לכל היהודים.

אנו מאוד מקווים שחידשנו לכם לגבי כרתים. אז אם אתם מחפשים מלונות בכרתים וערים וכפרים בכרתים, עכשיו אחרי שאתם מכירים אותה יותר טוב תדעו היכן נמצאים אטרקציות בכרתים ונופש בכרתים.